Ciklidi | Najlepše Ribice za Akvarijum

Last Updated on April 9, 2022 by Dalibor

Ciklidi su jedna od najvećih grupa riba. Ova porodica riba se nalazi u redu Grečke zajedno sa smuđem, tunom i još mnogo drugih. Najrasprostranjenije su u Africi i Južnoj Americi, ali se takođe mogu naći i u Južnoj Aziji i Madagaskaru. Ciklidi su veoma raznovrsni, dolaze u raznim bojama i oblicima. Neki imaju šare, neki imaju jarke boje, ali generalno se smatraju za ribe lepog izgleda. Ne samo da su najlepše ribice za akvarijum, ciklidi su veoma umiljate i aktivne ribe. Retko miruju, kreću se ujednačeno, a bilo je i slučajeva gde su reagovali i na dolazak vlasnika akvarijuma. Takođe, postoje i primeri gde , ukoliko je hranjenje ribica vremenski isto svakog puta, ciklidi počnu ushićeno da plivaju kada znaju da je uskoro vreme za hranu.

Ciklidi

 

Ciklidi su pogodni za akvarijume baš zato što se može naći nešto za svakog, bilo da je osoba početnik ili profesionalac. Ciklidi su zanimljivi za čuvanje zbog svojeg načina ponašanja. Kao što mogu da reaguju na svog vlasnika, Ciklidi mogu razviti sopstvene ličnosti i načine ponašanja. Mnogi bi čak i rekli da se mogu porediti sa kućnim ljubimcima poput mačke, psa ili čak i zečeva. Bitno je napomenuti i da su Ciklidi veoma dobri roditelji. Oni se brinu za svoja jaja i mlade, ponekad ih cak odgajaju u svojim ustima. Najpoznatiji primer ovoga su Skalari.

 

Čuvanje  ciklida nije teško, ali zahtevaju određene uslove kako bi mogli da prežive. Zavisno od vrste, parametri će se menjati. Čak iako je akvarijum manji, bitno je da ima propratnu opremu. Održavanje vode je takođe veoma bitno, jer su ciklidi jedna od vrsta riba koje preferiraju tvrđu vodu. Razlog tome je njihovo prirodno stanište. Takođe, većina manjih ciklida se mogu čuvati sa drugim tropskim ribicama. Naravno, to podrazumeva da su ciklidi biljojedi ili da nema manjih tropskih ribica ukoliko su u pitanju mesožderi.

 

Kao što je već pomenuto, Ciklidi su veoma rasprostranjeni. Oni su slatkovodne ribe, ali pretpostavlja se da su neke vrste Ciklida evoluirale iz morskih riba. To objašnjava mogućnost da prežive neko vreme u slanoj vodi, kao i izgled pojedinih vrsta. Tačan broj vrsta Ciklida je nepoznat, nagađa se da je broj izmeđju 2000 i 5000. Najveći broj poznatih i istraženih vrsta Ciklida se nalazi na području Afrike.

 

U akvaristici ciklidi se dele u tri velike grupe po području na kome se nalaze. U toj podeli se nalaze afrički ciklidi, azijski cikligi i američki ciklidi. Ciklidi sa afričkog područja se dele u cetiri grupe: Ciklidi Bajkalskog jezera, Tilapije, ciklide Viktorijinog jezera i druge africke ciklide. Američki ciklidi se dele na tri podgrupe: velike ciklide, patuljaste ciklide i druge američke ciklide. Zadnja podela su Azijski ciklidi. Postoje devet vrsta ciklida koji se mogu naći na azijskim prostorima.

 

Leave a Reply

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »