Morski Akvarijum | Uvod za Početnike

Last Updated on April 9, 2022 by Dalibor

Posmatranje podvodnog životinjskog sveta, predstavlja pravi užitak za svakog ljubitelja prelepih morskih stvorenja.  Ako volite mirnu i opuštajuću atmosferu u vašem domu, morski akvarijum je pravi izbor za vas. Interakcija i raznolikost čudesnog morskog sveta može krasiti upravo vaš životni prostor. Uspostvljanje morskog sveta unutar akvarijuma može vam pružiti pravi užitak i zadovoljstvo. Za ovaj celokupan proces potrebno je posvetiti više pažnje ali takođe imati i određeno znanje, kao rezultat toga dobijate smirenost i psihofozičku ravnotežu koju pruža ovaj hobi, što je možemo zaključiti itekako vredno truda. Predstavljamo vam najbitnije stavke, koje će vam pomoći kao početnicima u akvaristici.

Morski Akvarijum

Atraktivni izgled morskog akvarijuma čine njegovi stanovnici, različite morske ribice, korali, biljke i mnogi drugi zanimljivi beskičmenjaci. Najvažnija stavka za njihovo funkcionisanje i postizanje biološke ravnoteže za život u akvarijumu je voda. Za život morskog sveta potrebna je naravno slana voda. Pored slane vode takođe i mnogi drugi elementi. Uspostavljanje pravog malog morskog sveta u akvarijumu je sam po sebi veoma uzbudljiv ali i složen proces. Morske ribice su daleko osetljivije od slatkovodnih, obzirom na to, za njihov život u akvarijumu potrebno je obezbediti savršene uslove. Kao što smo rekli, krenimo najpre od vode. 

 

Priprema vode za morski akvarijum

Voda za morski akvarijum se dobija mešanjem slatke vode, koja bi trebalo da bude destilovana, ili voda iz aparata za reverznu osmozu (RO voda), sa specijalno proizvedenom solju koja se koristi isključivo za morsku akvaristiku. Postoji već industrijski pripremljna mešavina soli i drugih elemenata i mikro elemenata, koja se u određenom promeru (4kg soli na 120 l vode) meša sa vodom. U mešavini soli nalazi se kompletan sastav svih elemenata koji su neophodni za život, morskih organizama. Filter vode je neizostavan za održavanje akvarijuma. On mora biti u skladu sa količinom vode koja se nalazi u vašem akvarijumu i mora da sadržati dobre filtracione materijale kao što su aktivni ugalj i vulkansko kamenje. Na ovaj način, voda se čisti i uklanjaju se sve nečištoće iz nje.

Ukoliko je akvarijum otvoren, voda iz njega prirodno isparava a svi ostali elementi ostaju u akvarijumskoj vodi. Nivo vode se održava tako što se u akvarijum dodaje obična RO voda bez soli jer so ostaje u akvarijum. Zbog toga je za svakodnevno održavanje akvarijuma potrebno proveravati nivo vode. Takođe neophodno je ukloniti nečistoće iz vode, ostatke hrane, kao i proveriti filtere. U podlozi akvarijuma mogu se zavući razne organske ili neorganske nečistoće. njihovim taloženjem i raspadanjem može se smanjiti kvalitet vode u akvarijumu. Zato je jako važno čistiti vodu. To se može činiti pomoću „zvona za sifoniranje“. Na taj način se izvlači nečistoća iz podloge a kamenčići ostaju na dnu. Menjanje vode u akvarijumu preporučuje se jednom u mesec dana. Da ne bi došlo do zabune, pri promeni vode, u akvarijum se unosi slana voda a pri dolivanju vode u akvarijum, unosi se obična slatka voda.

Za život morskih stanovnika akvarijumu, od izuzetne važnosti je takođe i temperatura vode. Ona se određuje pomoću termometra. Temperatura vode u morskom akvarijumu ne bi trebalo da prelazi 25 stepeni Celzijusa. Nakon što obavite pripremu vode, možete preći na najzanimljiviji deo ovog hobija. Biranje morskih stanovnika koji će krasiti vaš akvarijum i učiniti njegov izgled atraktivnim. Najbolji pokazatelj, kad možete ubaciti ribice je, kad nestanu svi mehurići sa zidova akvarijuma. 

 

Neophodna oprema za početak 

Moramo napomenuti da je svaki početak naizgled težak, ali uložen trud se višestruko isplati i kasnije akvaristika sama po sebi kao hobi ne iziskuje previše posla. Posmatranje fascinantnog podvodnog morskog sveta nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Za početak navešćemo osnovnu opremu koja vam je potrebna da bi održavanje akvarijuma bilo moguće. 

 

*Akvarijum 

Najbolje je da akvarijum postavite u mirni deo vašeg životnog prostora, na mesto koje nije izloženo direktnom suncu. Sunčevi zraci mogu uzrokovati preterano stvaranje algi ali takođe i uticati na promenu temperature vode u akvarijumu, što može stvoriti nepogodne uslove za vaše stanovnike akvarijuma. Zatim odaberite zapreminu. Savetujemo vam da izbegnete kupovinu malih akvrijuma. To je prva početna greška koju možete napraviti. Mnogi početnici su u zabludi da manji akvarijum zahteva manje posla, ali to zapravo nije istina. Manji akvarijum ima manje prostora za život morskog sveta, samim tim, usled metaboličkih procesa i hranjenja, brže dolazi do zagađenja.  Optimalnu litražu koju preporučujemo je 50l.

 

*Filter

Svaki akvarijum mora imati adekvatan filter, to je ključna stavka za održavanje vode.  Filteri mogu biti unutrašnji i spoljašnji. Postoje različite kombinacije filter materijala, ali za početak je dovoljno znati da se dele na biološke, hemijske i mehaničke materijale, a kombinuju se u zavisnosti od vaših zahteva i potreba kao i vrste i količina riba i ostalih organizama u akvarijumu.

 

*Grejač

Grejač služi za osiguravanje konstantne temperature u akvarijumu, koja bi trebalo da bude oko 25 stepeni Celzijusa. Temperatura vode se kontroliše termometrom za akvarijum, poželjno je da ga imate. Cilj je prilagoditi temperaturu vode, temperaturi prirodnog staništa morskih organizama koje posedujete. Prilikom zamene vode, poželjno je da isključite grejač, da ne bi došlo do njegovog pregorevanja. 

 

*Rasveta

Svetlo u akvarijumu je od ključne važnosti za životni ciklus vaših stanovnika akvarijuma, kao i rast biljaka i vizuelni izgled akvarijuma. Potrebno je obratiti pažnju na svetlo kako bi izbegli probleme sa algama, koje su uglavnom nepoželjne. Svetlo je u direktnoj povezanosti sa razvojem istih. Dužina trajanja ii jačina svetla bi trebalo da simulira prirodne uslove staništa. Svakom akvarijumu je potrebna rasveta koja će oponašati svetlost sunca. Najčešće se za akvarijum koristi neonska ili LED rasveta.

 

*Pumpa za vazduh

Ovo je osnovni deo akvarijuma. Pitate se čemu služi? Ribama je osim vode za život neophodan i kiseonik. Kiseonik se nalazi u vodi ale se takođe i troši a mali procenat i sam izađe iz vode.  Što znači da, ako imate više riba to vam je veća količina kiseonika potrebna. Pumpa za vazduh stoji van akvarijuma i crevom se povezuje sa raspršivačem koji stoji u akvarijumu. Ovaj sistem obezbeđuje da mehurići vazduha koji struje kroz vodu razbijaju njenu površinu i talasanjem omogućuju vezivanje kiseonika u vodi.

 

*Podloga

Za kvalitet života morskih organizama važna je i podloga, odnosno pesak ili šljunak. Podloga mora biti u visini od nekoliko centimetara, s tim da na prednjoj strani akvarijuma mora biti nešto niža nego na zadnjoj. Na taj način možete postići bolji vizealni efekat “dubine” akvarijuma. Podlogu je potrebno najpre dobro oprati vrelom vodom i ispirati dokle god postoji nečistoća u njoj. Optimalna debljina podloge bi trebala da bude oko 5cm. Savetujemo vam da podlogu za akvarijum kupite u specijalnoj radnji namenjenoj upravo za to. Pre kupovine podloge, raspitajte se o prirodnom okruženju organizama koje želite držati. 

 

*Dekoracija

Sama dekoracija  nije neophodna za funkcionisanje akvarijuma, ali ima veliki značaj za vizuelni efekat u kom pravi ljubitelji akvaristike uživaju. Dekoracija može takođe poslužiti kao skrovište ribicama i ostalim beskičmenjacima. U dekor ubrajamo panjeve, kamenje, veštačke stene, pozadinske tapete, keramičke ili staklene ukrase i dr. Za pozadinu akvarijuma možete koristiti jednobojne tapete (crne ili braon) ili tapete sa motivom prirode, kamena i slično. 

Neka vam glavni cilj bude da za vaše ribice i ostale morske organizme koje posedujete obezbedite životnu sredinu i uslove, najsličnije njihovom pirodnom staništu.

 

Najbolje ribe za početnike u morskoj akvaristici

U specijalizovanim radnjama, možete naći veliki izbor riba za akvarijum. Pre same kupovine dobro se informišite o tome koje vrste mogu zajedno boraviti u akvarijumu, kako ne bi došlo do neželjenih posledica po vaše ribice.

Ono što je najpre potrebno da znate je, da je akvarijum jedan zatvoren sistem. Zbog toga je on izuzetno osetljiv na nagle promene.  Ukoliko u akvarijum odmah ubacite više riba odjednom, doćiće do nagle promene. Ceo sistem će se narušiti i parametri vode će se izmeniti. Filter koji imate u akvarijumu treba da sadrži određene bakterije koje bi započele preradu vode. Zato je važno da akvarijum ostavite nekoliko nedelja njegovih stanovnika kako bi se stvorile dobre bakterije. Prvi stanovnici vašeg akvarijuma ne bi trebalo da budu zahtevne vrste. Široki asortiman boja, veličina, i oblika morskih riba, kao i različiti modeli ponašanja, omogućavaju nam veliki  izbor morskih stvorenja koje možemo odabrati za akvarijum. Pri odabiru važno je da se ribe međusobno slažu i da mogu živeti u jednom prostoru. Takođe, važno je da odaberete zdrave, živahne ribe. koje su pravilnog kolorita, oblika tela i koje plivaju normalno.

Kao početnicima, preporučujemo vam  popularnu Klovn ribu, poznati Nemo iz istoimenog crtanog filma, kao i riba Cardinal popularna između ostalog i zbog toga što je izuzetno laka za držanje.

 Negovanje riba je vrlo jednostavno ukoliko sledite jednostavna uputstva. Ribe hranite jednom do dva puta dnevno, uz to birajte kvalitetnu hranu za njih. Da biste od svog akvariuma napravili pravi mali morski ekosistem, imajte na umu da pored riba u akvarijum možete ubaciti i nekoliko vrsta beskičmenjaka, korala koji će upotpuniti izgled akvarijuma. 

 

Prednosti i mane morskog akvarijuma

Morska akvaristika nije jednostavna ali nije ni previše komplikovana. Uz malo neophodnog znanja možete vašim ribama pružiti odlične uslove za boravak u akvarijumu i samim tim imati veliki užitak koji ovaj hobi pruža. Za uspešno bavljenje morskom akvaristikom potrebno je veoma često izdvajanje određenih novčanih sredstava u cilju nabavke raznih potrošnih materijala. Sa rastom broja stanovnika akvarijuma, raste i potreba za novim dodacima koje je potrebno obezbediti. To možemo predstaviti kao manu ovog hobija.

U prodaji možete naći razne vrste dekorativne opreme po različitim cenama. Da bi ste zaštitili svoje finansijske investicije, savet koji vam možemo dati je, da dodatno istražite koja dekorativna oprema vam nije neophodna za akvarijum, na taj način možete sprečiti nepotreban dodatni trošak. Velika prednost morske akvaristike je to što uvek možete uživati u prelepom delu prirode u svom životnom okruženju.

Morski akvarijumi svojim atraktivnim izgledom ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, posebno oni koji sadrže korale i mnoga druga morska stvorenja koje nemamo prilike često da vidimo. Lepota posmatranja interakcije podvodnog  sveta je najveća prednost akvaristike i to predstavlja glavni razlog zašto se svaki pravi akvarista zaljubi u ovaj hobi. Ukoliko volite vodu i morski svet ovo je pravi hobi za vas. Ribice ne zahtevaju veliku pažnju, pa ovo možemo takođe izdvojiti kao pozitivnu karakteristiku akvaristike.

Ovaj fascinantan hobi itekako privlači pažnju i zainteresovanost za njega je u porastu. Da biste održali ovaj atraktivan ekosistem koji zrači svojom lepotom i raznolikošću morskih stvorenja, potrebno je pridržavati se određenih pravila i vrlo lako možete ostvariti svoju najlepšu morsku želju i deo morskog sveta imati u svom domu. 

Nadamo se da ste saznali mnogo korisnih informacija o morskoj akvaristici. Sada vam samo preostaje da se upustite u  morsku avanturi i uživate sa vašim vodenim prijateljima. 

Leave a Reply

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »