Cyprichromis Leptosoma | Sardine Ciklid

Last Updated on January 4, 2023 by Dalibor

Poznatiji predstavnik ciklida sa jezera Tanganjika su Sardine ciklidi Cyprichromis Leptosoma. Ovo je jedan dobar primer kako ciklidi ne moraju da izgledaju isto. Umesto zdepastog tela, ova ribica ima dugo i vitko telo sa izbočenim ustima. Može dostići dužinu od 11 cm. Mužjaci mogu imati raznovrsne boje tela, dok su ženke često bež boje za žućkastim šarama. Boje oba pola zavise od područja sa kog dolaze. Pored svojih tipičnih zuba, ovi ciklidi imaju i zube u grlu. Ova osobina je česta za morske ribe, ali sardine ciklidi su slatkovodne ribe. Još jedna zanimljiva informacija je da ove ribice imaju po jednu nozdrvu na obe strane lica, dok druge ribe imaju po dva para sa obe strane.

Cyprichromis Leptosoma | Sardine Ciklid

U dobrim uslovima, Cyprichromis Leptosoma mogu živeti i do neverovatnih 8 godina. Sardine ciklidi su pogodne ribice za početnike jer ne iziskuju mnogo rada. Bitno je samo da su uslovi u akvarijumu dobri, i da se nekoliko puta dnevno hrane u manjim količinama. Jezero iz kog dolaze je veliko, samim tim im je potreban i veći akvarijum. Idealan akvarijum bi bio od 200l. Temperatura u akvarijumu se treba kretati ne manje od 22C  i ne više od 30C. I ovim ciklidima je potrebna tvrđa voda sa Ph vrednošću koja ne pada ispod 7. U prirodnom staništu Ph vrednost dostiže 9. Voda u akvarijumu se treba menjati svake nedelje, nekih 10%, osim u slučajevima gde je veći broj sardina. U takvim slučajevima se treba nedeljno menjati 15% vode. Ekosistem vode treba biti učestal, bez velikih i naglih promena.

Cyprichromis Leptosoma odgovara podloga sa peskom i šljunkom. Sardine ciklidi su jedne od prijatnijih ribica, i zato se mogu čuvati zajedno sa drugim vrstama iz jezera Tanganjika. Mrest ovih riba se takođe razlikuje od drugih ciklida. Odgoj mladih se i dalje odvija u ustima ženke, ali mužjaci i ženke ne stvaraju međusobnu vezu. Ženke se prigrle uz peraje mužjaka i nakon toga on ispušta materijal za oplodnju u vodu.  Ženka onda izbacuje jajašca na istom mestu i tako ih oplodi,a posle ih guta. Postupak se ponavlja dok ženka ne ostane bez jaja. Ove ribice su svaštojedi, a većinski im se ishrana zasniva na mesu.

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »