Didiplis Diandra Akvarijumska Biljka

Last Updated on August 26, 2022 by Dalibor

Didiplis diandra potiče sa istoka SAD, gde se može naći na ivicama bara, jezera i u mirnijim delovima vodenih tokova. U nekim državama ova biljka se smatra ugroženim. Kada se drži u optimalnim uslovima, formira male ružičaste mahune. Jedinstveno lišće čini didiplis diadru veoma popularnom i prilično rasprostranjenom akvarijumskom biljkom. Pod vodom izdanci ove biljke razvijaju veoma gusto lišće i veoma uske listove. Ova stabljika raste do površine vode, gde izbacuje mnogo bočnih izdanaka i raste veoma gusto. Da bi se dodatno dobio žbunasti izgled, samo je potrebno odrezati gornji izdanak, što rezultira u mnogo novih bočnih izdanaka. Razmnožavanje je veoma lako, a vrši se sečom gornjih i bočnih izdanka i ponovnim  sađenjem u podlogu.

Didiplis Diandra Plant

Ova biljka je jedna od zahtevnijih za održavanje. Potrebno je puno svetlosti kako bi se dobio optimalni izgled. Ukoliko postoji nedostatak ili manjak svetla, donji delovi biljaka imaju tendenciju da odumiru i trunu. Međutim, treba imati na umu da na intenzivnijem svetlu biljci takođe potrebno više gvožđa i mikronutrijenata. Izbledele, blede biljke su siguran znak da Didiplis diandra pati od nedostatka gvožđa.  Đubrenje ugljen-dioksidom je preporučljivo jer dovodi do znatno bržeg i zdravijeg rasta.

U redovnim intervalima se moraju dodavati nitrati, fosfati, kalijum, kao i gvožđe i mikronutrijenti koji su potrebni za pravilan rast ove biljke. Kada se čuva u optimalnim uslovima i pod puno svetla, Didiplis diandra pokazuje boje od narandžaste do crvene nijanse. Pod manje svetla, biljka ima tendenciju da ostane zelena.

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »