Cabomba Aquatica Akvarijumska Biljka

Last Updated on April 9, 2022 by Dalibor

Cabomba aquatica je biljka poreklom iz Južne Amerike. Dolazi iz pretežno osunčanih voda koje su kisele i meke. Ukoliko se čuva u akvarijumu, ova biljka je veoma zahtevna. Jako osvetljenje, meka voda koja ima kretanje i dodatak ugljen-dioksida su važni. Snabdevanje makro i mikronutrijentima je isto potrebno za optimalni izgled ove biljke. Optimalni temperaturni opseg je između 23 i 27 °C. Kao i druge stabljike, džinovska kabomba se može razmnožavati reznicama, takođe razvija nove izdanke na osnovi starijih stabljika.

Cabomba aquatica  biljka

Cambomba aquatica najbolje izgleda u većim akvarijumima visine od najmanje 50 cm, kao grupna biljka u pozadini. Njeno svetlo zeleno, filigransko lišće je uočljivo u kontrastu sa tamnijim ili crvenim biljkama grublje teksture. Stabljike Cabomba aquatica može biti dužine oko jednog metra i imati stabiljku širine do 9 cm, kao i lepezasto potopljene listove sa finim segmentima.

Kada izdanci stignu do površine vode, mogu se pojaviti štitasti plutajući listovi i žuti cvetovi. Ne treba praviti drastične promene u akvarijumu jer će nestabilni parametri dovesti do truljenja ove akvarijumske biljke. Obavezno je sklanjanje ove biljke iz saksije u kojoj je kupljena, a zatim je potrebno i ukloniti zemlju i đubrivo koje okružuje korenje i sađenje u kvalitetnu podlogu.

Leave a Reply

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »