Maylandia Estherae | Crvena Zebra

Last Updated on December 17, 2022 by Dalibor

Maylandia estherae ili Crvena zebra je bila veoma popularna Mbuna kada je uvedena kao ribica za akvarijum, a onda joj je opala popularnost. Danas je povratila svoj status kao jedna od najpopularnijih afričkih ciklida. Većina primeraka uzgojenih u zatočeništvu prvobitno je uzgajana za specifične osobine boje. To je rezultiralo narandžastim mužjacima i nizom drugih neobičnih boja. Iako ovi ciklidi imaju torpedo oblik tela, dosta su zdepastiji od svojih rođaka. U prirodi ne rastu više od 10cm, ali u akvarijumima mogu porasti i do 13 cm. Boja je potpuno različita između mužjaka i ženki. U divljini odrasli mužjaci su svetloplavi sa tamnim vertikalnim linijama i imaju od 4 do 7 jajnih pega na analnim perajima. Ženke se mogu kretati od braon-bež nijansi do narandžasto-crvenih, i nedostaju im široke vertikalne šare. One takođe mogu imati od jedne do tri  jajnih pega na analnim perajima. Ova vrsta zebrastih ciklida se ne preporučuje početnicima, ali iskusnim ljubiteljima akvaristike je ovo jedna od omiljenih ribica.

Maylandia estherae

Crvena zebra je agresivan ciklid, i zato se ne preporučuje početnicima. Maylandia estherae se ne smatra ribom za zajednicu. Najbolje ih je držati u grupama od jednog mužjaka i dve ili tri ženke. Hrane se fitoplanktonom i perifitonom u prirodi. U akvarijumu prihvataju sve vrste hrane, ali se preporučuje stalni unos spiruline kako bi održavali svoju jarku boju. Pošto su ovo neuredne ribe, potrebna je promena vode od 30% jednom nedeljno u zavisnosti od biološkog opterećenja i usisavanje podloge svake 2 nedelje. Takođe se predlaže da se kamenje menja jednom mesečno ako se pokaže agresija.

Akvarijum od 200l i 122cm je potreban za par ovih ribica, ali se uvek preporučuje i veći. Pesak je dobra podloga za ove ciklide jer vole da kopaju, ali može se staviti i sitni šljunak. Temperatura akvarijuma treba biti od 23 do 28°C, dok se preporučuje pH vrednost između 7.7 I 8.6. Trebaju se hraniti dva puta dnevno kako bi se podstakao mrest. Oni vole ravan kamen ili bilo koju ravnu površinu za polaganje jaja, jedino je bitno da se nalazi na mužjakovoj teritoriji. Ostatak procesa je isti kao I kod ostalih zebrastih ciklida I odvija se u ustima ženke.

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »