Pseudotropheus Demasoni Ciklid

Last Updated on November 26, 2022 by Dalibor

Pseudotropheus demasoni se nalazi na Crvenoj listi IUCN-a kao ranjiva vrsta (VU). Ova vrsta naseljava kamenita područja u velikim grupama. U prirodi, oni se hrane perifitonom koji nalaze u algama. Pseudotropheus demasoni su svaštojedi, ali preferiraju biljnu ishranu. I ove ribe olikuje telo u obliku torpedo, ali u poređenju sa svojim rođacima plavim daktarima, ove ribice narastaju svega 7,6cm u dužini. Imaju naizmenične vertikalne linije koje su tamnoplave, skoro crne i svetloplave. Ima šest tamnih i pet svetlih, počevši od tamne pruge iza škrga i završavajući prigušenom tamnom prugom na dnu repnog peraja. Na glavi imaju tri svetloplave pruge koje se smenjuju sa dve tamne. Jedna od ovih tamnih pruga je između očiju, a druga ide preko čela, gde se preseca sa prvom vertikalnom trakom odmah iza škrga. Njihova brada je svetlije nijanse plave boje, ali ne toliko svelte kao što su pruge. Na leđnom peraju pruge su nagnute unazad, i svetlije su tanje od tamnijih. Repno peraje ima veoma tanke horizontalne linije tamno i svetlo plave boje, a ivica je ocrtana svetlo plavom i tamnoplavom bojom. Ovo je odlična riba za iskusnije ljubitelje akvaristike, a zanimljiva je i profesionalcima.

Pseudotropheus Demasoni Ciklid

Pseudotropheus demasoni je agresivan ciklid, i iako je manji nego što je tipično za Mbune, to nije ribica koja se može držati sa drugim ribama osim ciklida. Za njihovo zdravlje potrebne su promene vode od 30% nedeljno (do 50% sa prepunim akvarijumom). Malavijska nadutost je tipična bolest, posebno ako se njihove prehrambene potrebe ne zadovoljavaju kvalitetnom hranom.Ovi ciklidi su svaštojedi sa preferencom za biljnu hranu. Akvarijum od 150l će biti dobar za jednu ribu, ali 380l ili više će biti potrebno za grupu ovih ciklida ili grupu mešovitih mbuna.

Pseudotropheus demasoni uvek treba biti smešten u grupi od 12 ili više kako bi se ublažila ekstremna agresija dominantnog muškarca prema ženkama ili drugima. Dobro se snalaze u bilo kojoj slatkoj vodi, ali im je potrebno dobro kretanje vode uz veoma jaku filtraciju. Ovaj ciklid ima određenu toleranciju na so, ali je najbolje držati procenat soli na manje od 10%. Potrebne su im pećine i stene za istraživanje jer su veoma radoznale male ribe. Mrest je isti kao i kod drugih zebra ciklida sa jezera Malavi.

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »