Cyrtocara Moorii ili Plavi Dupin

Last Updated on March 30, 2022 by Dalibor

Cyrtocara moorii ili Plavi dupin je egzotični ciklid koji dolazi iz jezera Malavi u Africi. Dostiže dužinu od skoro 25,4 cm. Ovaj ciklid je prelepe plave boje sa različitim količinama crnih šara u zavisnosti od toga odakle svaki pojedinac dolazi. Telo je izduženo sa prilično izduženom njuškom, a sa godinama razvija veliku kvrgu na glavi. Prekrasna boja i zanimljiv oblik čine ovo divnim izložbenim primerkom za akvarijum.

Cyrtocara Moorii

 

Održavanje akvarijuma i ishrana

U dobrim uslovima ovi ciklidi mogu imati životni vec od skoro deset godina! U prirodi su mesožderi, koji se hrane malim beskičmenjacima. U akvarijumu će uglavnom jesti sve vrste žive, sveže i tabletirane hrane. Najbolje se pokazala ishrana sa visokim sadržajem proteina, tako da je preporučljivo hraniti ih pijavicama i škampima (živim ili smrznutim). Promena vode treba biti od 10% do 20% jednom nedeljno u zavisnosti od biološkog opterećenja i povremeno usisavanje podloge je preporučljivo. Ukoliko plavi dupin duže vreme provede u neadekvatnoj vodi to se može odraziti na zdravlje njihovih očiju.

Za njihov akvarijum se predlaže najmanje 284 l i 152 cm u dužini. Potrebno im je dobro kretanje vode zajedno sa veoma snažnom i efikasnom filtracijom. Peščana podloga se preporučuje jer su na to navikli u prirodnom staništu. Može se koristiti pesak koji se koristi za slanu ili slatkovodnu ribu, ali slani pesak može pomoći u održavanju pH vrednosti koja treba biti između 7.2 i 8.8. Temperatura vode se može kretati od 22.8 do 27.8°C. Ovaj ciklid nije lako uzgajati u zatočeništvu.

Cyrtocara Moorii Razmnožavanje

Preporučljivo je imati jednog mužjaka sa 3 – 6 ženki. Mužjak bira mesto za razmnožavanje (ravan kamen, pećina ili jama za jaja). Kada se odabere mesto za razmnožavanje, mužjak na tom mestu prikazajuje svoju boju koja postane veoma jarka. Voljne ženke će prići i položiti jaja, a mužjak će ih oploditi. Nakon toga ženka će pokupiti jaja u usta radi inkubacije. Kada se mladi izlegu, ženka će ih držati u blizini od jedne do tri nedelje.

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »