Nimbochromis Livingstonii Ciklid

Last Updated on April 9, 2022 by Dalibor

Nimbochromis livingstonii je veliki lepi ciklid. Ovaj ciklid može dostići skoro 25 cm u dužini. Njegov izgled je veoma kontrastan jer ima istaknute tamne mrlje na žutoj, srebrnoj ili plavičastoj pozadini. Tu je i zvezdasta šara na oku, stvorena od 4 tamnih linija koje idu od oka ka spolja. Ovo mu pruža odličnu kamuflažu u njegovom prirodnom staništu, gde pliva među biljkama i lovi manje ribe.

Nimbochromis Livingstonii Ciklid (1)

 

Drugo ime po kojem je poznat je Živi kamen (Livingstoun). Ovo je odlična riba i za srednjeg i za iskusnog čuvara ciklida. Iako je po prirodi veoma grabežljiv, jedan je od mirnijih ciklida sa svojom vrstom. Potreban mu je akvarijum dobre veličine i akvaristi moraju biti voljni da rade česte promene vode i da obezbede odgovarajuće prijatelje u akvarijumu. U pravilnom podešavanju, lako će se prilagoditi i lako prihvatiti pripremljenu hranu, a čak može živeti i do deset godina. Voda se menja od 10% do 20% nedeljno u zavisnosti od zagađenja vode. Malavi nadimanje je tipična bolest, posebno ako se previše hrani i postoji nedostatak neke hrane.

 

Minimalni akvarijum od 265 l će biti dobar dok su ovi ciklidi jos mali, ali pošto brzo rastu i imaju agresivnu prirodu, predlaže se akvarijum od 470l. Vole da se skrivaju u kamenju i drvetu, ali dekor treba biti postavljen prema zadnjem delu akvarijuma. Najvažnije je da mora biti dovoljno mesta za plivanje duž sredine i dna akvarijuma. Takođe vole mnogo biljaka kao što je Vallisneria, koja stvara prirodnije okruženje za njih. Oni će kopati, ali ne predstavljaju opasnost za biljke. Temperatura rezervoara treba da se kreće od 22,8 do 27,8 ° C. Livingstoni su svejedi, ali u divljini se obično hrane ribom pa se mogu smatrati ribojedima. U akvarijumu se najbolje snalaze uz ishranu sa visokim sadržajem proteina, tako da se mogu hraniti živom ili smrznutom hranom.

 

Za razliku od drugih u ovom rodu, ne kopaju jamu za mrest. Vole ravan kamen ili bilo koju ravnu površinu na koji polažu jaja. Ženka će položiti do 100 jaja. Nakon oplođivanja ona će onda pokupiti jaja u usta radi inkubacije. Ona će se brinuti o larvama i jajima, a kada postanu mladi, ona će ih uzimati u usta noću ili kad god primeti opasnost

Leave a Reply

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Privacy Preference Center

   Necessary

   Advertising

   Analytics

   Other

   Translate »