Akvarijumske Biljke za Početnike

Last Updated on April 9, 2022 by Dalibor

Kada govorimo o biljkama za akvarijum koje su primerene i preporučljive  za početnike, prvo moramo obratiti pažnju na nekoliko stvari. Bitna je veličina akvarijuma u koji planiramo da ubacimo te akvarijumske biljke, čvrstoća vode, i da mogu da funkcionišu bez substrata i dodatnog ubrizgavanja CO2. Naravno, ukoliko imamo svu propratnu opremu i ako imamo substrat za biljke ispod podloge, neće nauditi biljkama. Ali, sada ćemo gledati početnike i situacije u kojima se oni mogu naći.

Akvarijumske Biljke

Koje su najbolje akvarijumske biljke za početnike?

Javanska paprat je jedna od najprostijih biljaka za čuvanje. Ne zahteva previše, bitno je jedino da ne bude direktno usađena u podlogu već da se nasadi na neko parce drveta ili veći kamen. Iako može opstati i na normalnom svetlu, preporučljivo je da se stavi ili u deo akvarijuma koji nije toliko osvetljen ili da se ceo akvarijum nalazi na prigušenom svetlu. Takođe su veoma dobre jer ih ribe ne jedu, pa se mogu naći i u akvarijuma sa ribama koje jedu akvarijumske biljke. Javanska paprat je relativno neuzbudljivog izgleda sa svojim velikim zelenim listovima, ali uz ostalo bilje ulepšava enterijer akvarijuma.

 

Još jedna biljka koja je vrlo laka za održavanje je anubias barteri van nana. Ova biljka je veoma malih dimenzija, i kao prethodno pomenuta javanska paprat najbolje uspeva zasađena na neki kamen ili deo drveta koji se nalazi u akvarijumu. Takođe, bitno je da se zna da ova biljka najbolje raste u seni drugih većih biljaka. Ova biljka je takođe savrsena za akvarijume koji nemaju podlogu, posebno teglaste akvarijume, jer može rasti u raznim uslovima. Ukoliko je ova biljka dobro zbrinuta, može i procvetati. Cena joj se kreće od 300 do 1000rsd, u zavisnosti od količine koje uzimamo. Jedina mana ove predivne biljke je činjenica da veoma sporo raste.

 

Klodofora ili jezerska loptica je još jedna od biljaka koje je vrlo lako čuvati, i koja čak može da živi u najmanjim akvarijumima. Ona je okruglog oblika, a ako se uhvati u ruku ima teksturu sunđera. Ova biljka jedino zahteva čistu vodu, a hrani se nitritima. Jedina mana je što se sporo razmnožavaju i rastu. Cena im se kreće od 200 do 500rsd.

 

Micranthemum umbrosum je još jedna u nizu biljaka, ali za razliku od prethodnica, ovu biljku je potrebno posaditi u podlogu. Ova biljka se lako razmnožava, a čak je poželjno i da se povremeno skrati kako bi dobila žbunast oblik. Preporučljivo je da kada se sadi, zasadimo nekoliko pelcera i tako pustimo da se prošire jedni ka drugima. Koristi se za ukrašavanje akvarijuma i može se naći po ceni od 200rsd.

 

I za kraj imamo javansku mahovinu. Veoma je  izdržljiva biljka kojoj ne treba mnogo kako bi napredovala. Može se čak gajiti i u teglastim akvarijumima! Cena ove biljke se kreće od 150rsd. Postoje još mnoge biljke koje su prilagodljive početnicima, ali ove su neke od najlakših i jeftinijih. Ne samo da su raznovrsne u estetskom smislu, već su i korisne za živi svet akvarijuma. Ove biljke se mogu čuvati i nakon svih nadogradnji akvarijuma, a i ozbiljni ljubitelji akvaristike obožavaju baš zbog lakog održavanja.

Leave a Reply

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »