Dekoracija za Akvarijum | Kamen, Drvo, Kokos

Last Updated on March 8, 2022 by Dalibor

Dekorisanje akvarijuma je omiljeni deo svih koji se bave ovim hobijem. To svakom običnom akvarijumu doda naš lični dodir. Ne samo da estetski izgleda lepše ako je akvarijum dekorisan, već dodaje i razonodu, kao i mesta za skrivanje ribicama. Svako dekorisanje akvarijuma trebamo započeti izborom dobre podloge.

Dekoracija za Akvarijum

Ukoliko akvarijum nema podlogu, biće potrebno češće da menjamo vodu. Podlogu, kao i kamenje koje dodajemo kasnije u akvarijum, biramo po tvrdoći vode i po biljkama koje planiramo zasaditi. Kombinacija glina i treseta je savršena ukoliko planiramo da zasadimo biljke. Glina u sebi sadrzi određene hranljive materije, a treset dobijamo raspadanjem drveća. A sve ovo  treba poklopiti slojem težeg materijala zbog stabilnosti. Kada pričamo o kamenju, biljkama i ostalim dekoracijama, većina ljubitelja akvaristike će se složiti da je prirodnija dekoracija, prirodniji izgled akvarijuma generalno, lepši nego veštački. Iako je veštačko bilje i plastično kamenje naizgled lepše i lakše za odražavanje, oduzima akvarijumu prirodnost, kao i samim ribama.

 

Prirodne biljke su isključivo bitne za akvarijum, ne samo estetski. Ali, plastične biljke dolaze u raznim bojama koje se ne mogu naći u prirodi, ali i dalje vrše svoju svrhu, a to je da pruže ribama mesto da se sakriju. Još jedna loša strana prirodnih biljaka je to što moramo voditi računa da nisu štetne za ribe koje se nalaze u akvarijumu. Već znamo da je kamenje veoma lepa dekoracija za akvarijum, ali takođe ga možemo koristiti kako bi napravili male pećine. Najbolje je za to koristiti pločasto kamenje i lepiti ga silikonom. Ukoliko smo u mogućnosti, dok se silikon suši lep dodatak pećini je i da se pospe malo peskom i tako dobije prirodniji izgled.

 

Panjevi i šupljasto drveće je takođe zanimljiv ukras za akvarijum. Većina pet-šopova ih sadrže, a oni dodaju sasvim nov izgled akvarijumu. Kao i prethodne dekoracije, bitno je to da ribe mogu da se sakriju ili plivaju oko drveta. Iako nije preporučljivo, postoje izuzeci gde možemo sami dodati drvo iz bašte. Razlog zbog kog ova opcija nije najsigurnija i preporučljiva je činjenica da malo nas zna koje drveće je otrovno po ribice, i kako pravilno da ga isušimo da bi mogli da ga ubacimo u akvarijum.

 

Iako je bolje koristiti prirodnu dekoraciju, možemo dodati razne igračke i brodove takođe. Posebno je korisno ubaciti male brodove kao dekoraciju, jer ih kasnije možemo iskoristiti kako bi sakrili filtere za pomeranje vode. Još jedna veoma interesantna dekoracija može biti kokosova ljuska. Jedino što je bitno je da je pre ubacivanja u akvarijum dobro dezinfikujemo i iskuvamo kako bi ubili bakterije koje mogu da se nalaze na njoj. Iako ovo nije česta dekoracija, mnogi koji se profesionalno bave akvaristikom kažu da dodaje određeni šarm akvarijumu i jedinstven izgled.

 

Na kraju, jedino što možemo dodati je da nije potrebno preterivati sa dekoracijom, lepše izgleda akvarijum koji je uredan nego onaj u kome je dekoracija za akvarijum nabacana na sve strane. Mešanje prirodnih i veštačkih dekoracija postiže najbolje efekte, ali jedino što je bitno je da je dobro za naše ribice u akvarijumu.

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »