Ribice Za Akvarijum | Najbolje Vrste Za Početnike

Last Updated on April 9, 2022 by Dalibor

Kada govorimo o ribicama za početnike, imamo dobar izbor. Naravno, sve zavisi od opreme i novca koji planiramo da uložimo u ovaj hobi, ali za svaku situaciju postoji i adekvatna vrsta ribica za akvarijum. Za apsolutne početnike gupi ribice i sijamski borac su najbolji izbor. Za ove ribice nije potrebna nikakva propratna oprema, malih su dimenzija i veoma lake za odražavanje. Jedino bitno za njih je da im se obezbedi hrana, i promena vode na nekoliko dana.

Ribice Za Akvarijum

Sledeći dobar izbor za početnike mogu biti moli i platika ribice. Bitna stavka za njih je veličina akvarijuma u kome se nalaze. Preporučeno je da se za nekoliko ovih ribica obezbedi akvarijum od 40l, ali vlasnik treba biti spreman na povećanje. Razlog tome je činjenica da se ove ribice razmnožavaju vrlo često. Većina kupljenih ženskih moli i platika ribica odlazi vlasniku u drugom stanju, a zbog načina razmnožavanja to se ne vidi po spoljašnjem izgledu ovih ribica.Patuljasti gurami je takođe jedna od nezahtevnijih riba. Veoma je popularna zbog svog prelepog izgleda, miroljubivosti i uopšteno stidljivog ponašanja. Ovoj stidljiva vrsta ribica za akvarijum zahteva akvarijum od minimum 50l sa temperaturom od 25C. Zbog činjenice da ove ribice  nisu veoma druželjubijne i veoma su male, nije preporučjivo spajati ih sa većim ribicama.

 

Još jedna veoma zanimljiva i korisna ribica za akvarijum početnika moze biti koridoras ribica. Ove ribice za početnike su veoma druželjubive i uživaju u akvarijumima sa raznim vrstama ribica. Posebno su korisne jer plivaju blizu dna i čiste ga od nepojedene hrane. Ovo je vrsta ribica koja mozda ne izgleda toliko zanimljivo, ali je veliki radnik i pomaze u odrzavanju akvarijuma u kome se nalazi. Njihova cena je veoma niska, svega 100rsd, svemu sudeći ova ribica je nezaobilazni deo svakog akvarijuma.

 

Sledeća ribica o kojoj ćemo diskutovati je veoma posebna jer je jedna od najpopularnijih riba za akvarijum. Skalar je ribica koja odiše elegancijom i gracioznošću. Obzirom da mogu doći do 25cm visine i 15cm dužine, ovoj predivnoj ribi je potreban veliki, a i visok akvarijum. Ove ribe nisu ni previše zahtevne, poželjno je zasaditi nekoliko amazonki oko čijih listova će biti u mogućnosti da plivaju. Naravno, ukoliko planiramo da akvarijum dele sa nekim drugim vrstama ribica, moramo biti oprezni o njihovoj veličini. Suviše male ribe mogu postati plen, kao i račičići. Ove ribice  za početnike se pare za život, a njihovo roditeljstvo je nešto predivno. Veoma su privrženi da se staraju o svojoj ikri, a kasnije i mladima.

 

Kuli kuli, je najrazličitija gledajući fizički izgled već pomenutih vrsta ribica za akvarijum. Ova riba je slična jegulji po izgledu.Veoma su miroljubive, i hrane se na dnu akvarijuma ostacima hrane ili crvima i škampima koji se tu nadju. Mogu u skladu živeti sa mirnijim vrstama riba za akvarijum, jedino se mora obratiti pažnja da se ne stave veće vrste riba kojima bi kuli kuli ribice ubrzo postale plen.  Sve u svemu, ovo nisu jedine vrste ribica za početnike  koje su pogodne, ali jesu poznatije ribice za akvarijum. Najbitnije je da se obezbede uslovi za život ribicama koje planiramo da odgajamo, kao i dovoljno nege kako bi uspele da dožive svoj životni vek.

Leave a Reply

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Privacy Preference Center

   Necessary

   Advertising

   Analytics

   Other

   Translate »