Fabrički Akvarijumi ili Ručno Lepljeni Akvarijumi?

Last Updated on February 23, 2022 by Dalibor

Akvarijumi su kuće za naše ribe, čak i više od toga. Postoje dve vrste akvarijuma: fabrički akvarijumi i ručno lepljeni akvarijumi. Prva vrsta je najpopularnija za početnike jer većina želi da svoj otpočne svoj put u akvaristiku što lakše. Takođe fabrički akvarijumi su sigurnija opcija, jer je sav posao već odrađen. Jedino što je potrebno da odemo do obližnjeg pet-šopa i pokupimo onaj koji nam se najviše sviđa. Ukoliko nismo u mogućnosti ili jednostavno ne želimo da imamo kontakt sa ljudima, postoje i mnoge online prodavnice akvarističke opreme. Uz klik ili dva možemo dobiti akvarijum kao i celu propratnu opremu na kućnu adresu.

Fabricki Akvarijumi

 

Fabrički akvarijumi su najlakša opcija, ali postoji i par losih strana. Verovatnoća prilagođavanja već odrađenog akvarijuma je veoma mala. Postoje standardne dimenzije  po kojima se ti akvarijumi rade, i ponekad je teško uklopiti ih u prostor koji smo planirali za akvarijum. Takođe, fabrički akvarijumi sadrže svu potrebnu opremu za akvarijum, kada ga kupujemo ona dolazi ugrađena. To je problem za ljubitelje akvaristike koji bi u budućnosti voleli da unapređuju svoj akvarijum. Još jedna dobra strana fabričkih akvarijuma je cena. Serijska proizvodnja je uvek imala manju cenu od stvari koje su ručno odrađene, i isto je i u ovoj situaciji. Fabrički akvarijumi se proizvode u velikim brojevima, i samim tim im je cena manja. Nemaju rok trajanja tako da se mogu prodati i za mesec dana, ali i za dve godine.

 

Ukoliko gledamo isključivo naše tražište, možemo primetiti da nema mnogo različitih proizvođača i modela. Razlog toga je što se kod nas naručuju samo modeli koji su se pokazali na tržištu. To znači da je verovatnoća da uzmemo loš fabrički akvarijum znatno smanjena. Takođe postoji garancija za ove akvarijume koja traje 24 meseca, što ide znatno u našu korist. 

 

Ručno lepljeni akvarijumi su vrsta gde je nama, kao ljubitelju akvaristike, data sva sloboda u kreaciji našeg savršenog akvarijuma. Ovo možemo odraditi na dva načina. Prvi način je da sami odradimo ceo proces(nađemo staklo, svu opremu, dizajniramo itd…) ili možemo naručiti akvarijum po želji od ljudi ili kompanija koji ih prave. Prvi način je rizičan ukoliko nemamo potrebne veštine za pravljenje akvarijuma i nismo upoznati sa svom opremom koja nam treba. Može doći do loše zalepljenog stakla, ili loše povezane opreme. Još jedna situacija koja može da se javi da kupimo pogrešnu opremu, ali to se veoma retko dešava. Ovaj vid dobijanja akvarijuma se preporučuje ljudima sa iskustvom u akvaristici i akvarijumima. Cena ovakvih akvarijuma zavisi od opreme, tj veličinu akvarijuma koju ćemo praviti.

 

 Uvek se možete raspitati i u vašoj okolini da li se neko bavi izradom akvarijuma. Ručno lepljeni akvarijumi nose određeni rizik sa sobom, ali je mogućnost personalizacije zagarantovana. Fabrički akvarijumi su sigurna opcija, već spremna za korišćenje. Na nama je samo da izaberemo onu vrstu koja odgovara našim željama i mogućnostima. 

Leave a Reply

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »