Ribice Za Akvarijum Bez Pumpe

Last Updated on February 24, 2022 by Dalibor

Akvaristika je veoma zahvalan hobi, a i ribe su same po sebi zanimljivi kućni ljubimci. Verovatno je većina  nas makar u jednom trenutku poželela da ima svoj akvarijum u kome bi čuvali razne vrste ribica. Naravno, još od malena smo naviknuti na to da vidimo akvarijum bez pumpe i propratne opreme, najčešće okrugle teglice sa zlatnim ribicama. Ovakvi akvarijumi su posebno zastupljeni u crtanim filmovima. Ali, da li smo se ikada zapitali da li je postoje ribice za akvarijum bez pumpe i da li je u redu da ih tako odgajamo .

Najbolje Ribice Za Akvarijum Bez Pumpe

Od samog početka trebali bi imati u vidu da zlatne ribice nisu najbolji izbor za akvarijume bez pumpe, i to iz više razloga. Mogu porasti i do tri kilograma u divljini , a i sam zivot u takvim uslovima je za njih mučenje. Naravno, ima i dobar izbor ribica koje se mogu čuvati na taj način. Prva na listi je Sijamska riba borac. Kao i sve ribe na ovoj listi, ona je slatkovodna riba malih dimenzija. Izuzetno je otporna, i većina je preporučuje za početnike. Gupi ili gupika je takođe poznata po svojoj izdržljivosti i mogućnosti da se čuva u malim prostorima. Razlika između ove i prethodne ribice je samo cena. Gupi ribice su značajno jeftinije, samim tim i češći izbor početnika.

 

Većina riba iz porodice tetra su takođe dobre za čuvanje u malim prostorima bez propratne opreme, kao i zebrice. Opet, obe vrste riba su veoma nezahtevne, a i cene su im pristupačne. Još jedan dobar izbor su kardinal ribice. Njima odgovara prostor bez grejača i pumpe. Čak i u tim uslovima, kardinali su u mogućnosti da pokažu svoju lepotu. Od svih izbora pomenutih ovde, kardinal je po ceni najjeftiniji i najpristupačniji.

 

Sada kada znamo koje su dobre ribice za akvarijume bez pumpe, trebamo pogledati prednosti i mane akvarijuma sa i bez pumpe. Naravno, znatno je lakše imati akvarijum sa pumpom što se tiče održavanja vode i kiseonika u vodi. Mirna voda znači manjak kiseonika koji je potreban ribama, a i postoji rizik da se pojavi ustajala voda. Međutim, pumpa nije za male akvarijume kakve smo prethodno diskutovali, većina filtera(unutrašnjih i spoljašnjih) je i prevelika za njih.

 

Takođe, pumpe su glasne i potreban je veći prostor kako bi se postavile sve komponente. Akvarijumu bez filtera je potrebno par biljaka koje bi unosile dovoljno kiseonika i češća promena vode. Akvarijumi bez pumpe su pogodniji za ljude koji nemaju veliki životni prostor, a zainteresovani su za akvaristiku. Iako se česta promena vode može uzeti kao negativna strana, ekološki je bolje i troši se manje električne struje na taj način.

 

Uz dobru negu i malo pažnje, prethodno pomenute ribice ce živeti pun životni vek, a naravno i razmnožavati se, tako da od par malih ribica možete dobiti celo jato. Naravno, za profesionalno bavljenje akvaristikom i uzgajanje ribica je ipak potrebna sva oprema, a samim tim je i povećan izbor ribica koje se mogu čuvati. Ali, svako počinje od nečeg. Ove ribice za akvarijum bez pumpe su dobar poklon za ljude koji bi voleli kućne ljubimce, ali nisu u mogućnosti da se staraju često o njima ili jednostavno nemaju prostor. 

Leave a Reply

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »