Rasveta za Akvarijum | Saveti Za Početnike

Last Updated on September 9, 2022 by Dalibor

Rasveta za akvarijum je jedna od potrebnijih delova opreme. Ne samo da ona utiče na sam izgled akvarijuma, već je bitna i za živi svet istog. Ako gledamo estetski, svetlo za akvarijum je isto što je i osvetljenje kuće za nas. Bez osvetljenja je veoma teško videti kako nešto izgleda, a i samo kretanje u takvom prostoru je otežano. Kako bi smo bili u mogućnosti da vidimo šta se dešava u našem akvarijumu u bilo koje doba dana ili noći, lampa za akvarijum je potrebna.

Rasveta za Akvarijum

Kao što smo već pomenuli, lampa je bitna i za živi svet akvarijuma. Bez svetla, ribe nisu u mogućnosti da vide i dođu do svoje hrane. Pigmentacija i rast riba takođe zavise od svetla koji dobijaju. Ukoliko ne dobijaju dovoljno svetlosti, ribe mogu izgubiti pigmentaciju i u nekim slučajevima čak i prestanu sa kretanjem. Rast i razvoj riba može takođe stagnirati bez potrebnog svetla. Sada kada znamo zašto je osvetljenje ovoliko bitno za akvarijum, možemo pogledati koje vrste lampa za akvarijum imamo.

 

Koju vrstu rasvete koristimo u akvarijumu?

Postoje cetiri kategorije lampi za akvarijume: fluorescentno osvetljenje normalnog izlaza, kompaktno fluorescentno osvetljenje, metal halogenidno osvetljenje visokog intenziteta i led rasveta za akvarijum. Ovako poređane vrste se kreću od najstarije pa sve do najnovije i trenutno najčesće korišćene LED rasvete. LED sistemi su veoma korisni iz nekoliko razloga. Prvi i najbitniji razlog je to što ne dodaju toplotu, to znači da će temperatura ostati kako je mi podesimo. To je veoma značajno ukoliko imamo ribe koje su osetljive na promenu toplote. Takođe, LED lampe ne troše mnogo električne energije, a i njihova boja kao i količina svetlosti je podesiva. Nažalost, ove lampe nisu najpogodnije za akvarijume koji zahtevaju jaku osvetljenost, ali noviji modeli nude i opciju da se i to sredi. Najveći problem sa ovim rasvetljenjem je njegova cena, ali se u budućnosti i to vrati manjim računom za struju.

 

Prateći razne forume i pet-šopove, primetio sam da nema određen proizvođač led lampi koji se hvali. Mnogi ljudi bas zbog cene čak poručuju i sa raznih stranih sajtova(AliExpress, Amazon, Ebay). Bitno je samo da boju i intenzitet odredimo prema našim živim organizmima u akvarijumu. Proizvođač Atman je često pomenut i prisutan u našim pet-šopovima, ali je skuplji.  Još jedan poznatiji proizvođač je Arcadia, takođe često pomenut po akvarističkim forumima i krugovima. Ukoliko smo dobili akvarijum od nekog, ili bi možda da uštedimo na početku, i obična rasveta je u redu. Moramo samo voditi računa o blizini rasvete. Prvi razlog za to je već pomenut, a to je zagrevanje vode. Ako je lampa previše blizu zagrejaće vodu, i tako uništiti živi svet. Takođe postoji mogućnost da rasveta upadne direktno u vodu. Ta situacija može dovesti do udara struje i za nas ako smo u blizini, i za ribice. Bitno je i koliko je rasveta za akvarijum uključena.

 

Pokušavamo da pružimo ribicama život kao u prirodnom staništu, a to uključuje i smenu dana i noći. Najbolje je da osvetljenje držimo upaljeno  i ugašeno po 12h. Bilo koja rasveta je dobra rasveta, i pomoći će da se  biljni svet i ribice napreduju u najboljem redu. Bitno je da obratimo pažnju na postavku lampi, njihovu udaljenost od akvarijuma i sam rad. 

Leave a Reply

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »