Pozadina za Akvarijum | Poznati Brendovi – Alternative

Last Updated on March 5, 2022 by Dalibor

Ribe su divni i mirni kucni ljubimci, veoma laki za čuvanje. Nema potrebe da ih konstantno obasipamo paznjom ili izvodimo napolje, akvarijum je ceo njihov svet. Uzimajući u obzir da je akvarijum njihovo prebivalište, jedino mesto za koje znaju, trebali bi smo da  ga uređujemo shodno njihovim potrebama. Staklo je reflektivna površina, bez nečeg da ga zatamni ili zamuti, ribe imaju osećaj  da ih u svakom trenutku njihovog života neko imitira u svemu. Tako ih dovodimo do nepotrebnog stresa i prevremene smrti. Zato je pozadina za akvarijum idealno rešenje.

Pozadina za Akvarijum

Ali, kakve su pozadine dobre za naš akvarijum? Koliki je njihov uticaj? Da li postoje neke koje su bolje od drugih?

Postoje dve vrste pozadina za akvarijum, poster i 3D pozadine za akvarijum. Kao i što samo ime nalaže, poster pozadine su 2D slike koje se na neki način lepe na željeni deo akvarijuma. Takve vrste pozadina je vrlo lako naći, a i da nemamo mnogo novaca za to, ima i jeftinijih opcija. Najjeftinija opcija je da sami pronađemo neku sliku i iskopiramo je kući ili u štamparnici. Ukoliko štampamo kući standardnim štampačima, velika je verovatnoća da ćemo morati da lepimo  iz više delova. To se može desiti čak i ako kopiramo u štamparnici, mada većina njih će biti u mogućnosti da ištampa pozadinu po željenim merama. Poster pozadine takođe možete naći i po veoma niskim cenama (oko 200din) u okolnim pet-šopovima ili online.

 

Dezeni su neograničeni, ali najčešće se nailazi na dezene koji imitiraju prirodna staništa riba.Poster pozadine se vrlo lako montiraju na akvarijum. Možemo ih direktno zalepiti za staklo akvarijuma, ili samo na gornjem delu. Ako volimo da ih menjamo često, najbolje je da lepljivom trakom zalepimo samo stranice postera na stranice akvarijuma. Ukoliko su posteri od boljeg materijala(ne od običnog papira ili kartona), mozemo vodom premazati staklo na kojem bi hteli da postavimo poster i tako da ga zalepimo. Mogućnosti su neogranicene, sve dok ne remete rad akvarijuma ili zivot ribica. Njihova cena se bazira na materijalu od koga su napravljene, vinil će biti skuplji nego običan papir, ali većinom cena za standarnu veličinu ne prelazi 1000rsd.

 

Kada gledamo 3D pozadine za naš akvarijum, moramo biti spremni na znatno veću cenu, jer najjeftinije koje se mogu naći online, a i u pet-šopovima se kreću od 1000-1500rsd. 3D pozadine je preporučljivo dezinfikovati pre ubacivanja u akvarijum, kao i svu propratnu opremu. Ove pozadine su dobre jer pruzaju lepu dekoraciju i ribe imaju mesto da se sakriju, stimulirajući život van akvarijuma gde bi morale da se kriju od predatora.

 

Naravno, postoje više načina montiranja kao što su lepljenje ili ugrađivanje direktno na akvarijum, ali svakako činjenica je da nakon što je postavljena 3D pozadina ne mrda, niti voda prodire tu gde je namontirana. Kada su 3D pozadine za akvarijum direktno zalepljene za isti, održavanje, tačnije njihovo pranje je malo otežano, ali svakako moguće. Ljubitelji akvaristike se češće odlučuju na lepljene 3D pozadine. Za koje god da se odlučimo, nećemo pogrešiti. Najbitnije je da će one vršiti svoju ulogu, a to je da smanje reflektivnost stakla i stres riba u akvarijumu., a akvarijum će izgledati lepše u estetskom smislu.

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »