Cikliranje Akvarijuma | Šta Znači i Koliko Traje?

Last Updated on November 27, 2022 by Dalibor

Većina početnika zna da napravi grešku gde ubaci ribe odmah nakon što sipaju vodu u akvarijum. To je jedna od velikih, ali učestalih grešaka, i dovodi do smrti ribica i biljnog sveta koji se nalazi u akvarijumu. Kako sprečiti ovo? Odgovor je jednostavan, cikliranjem vode se sprečavaju ovakvi slučajevi. Cikliranje akvarijuma je neizbežan korak u brizi o ribicama.

Cikliranje Akvarijuma

Šta znači cikliranje akvarijuma?

Iako deluje komplikovano i kao da ima mnogo načina na koji može da se odradi, veoma je lako. Započinje se prvo čišćenjem i dezinfekcijom sve propratne opreme. Tu se naravno podrazumeva: akvarijum u kojem planiramo da držimo ribice, filteri i pumpe ako planiramo da ih koristimo, sve dekoracije(kamenčići, mesta za skrivanje, pesak i slično…). Sve ovo radimo dok voda u potpunosti ne postane bistra nakon pranja. Pre svega ovoga, bilo bi poželjno ostaviti vodu koju planiramo da stavimo u akvarijumu da malo odstoji, posebno ako u sebi zadrži hlor. To moze trajati par dana, ali najbolje je drzati od 5 do 7 dana. Ovo radimo kako bi se u vodi pojavile bakterije i ostali organizmi koju su nam potrebni za cikliranje akvarijuma. Nakon toga postavimo akvarijum onako kako planiramo da bude i sa ribicama samo bez biljaka, njih stavljamo kasnije. Stavlja se podloga i pokreće sva oprema da malo radi.

 

Koliko traje cikliranje akvarijuma?

Nakon 2 do 3 dana možemo dodati i biljke koje smo planirali za akvarijum. Nakon 8 do 10 dana poželjno bi bilo osvetljavati akvarijum svakodnevno na nekoliko sati i proveravati stanje vode. Ceo proces cikliranja treba trajati ne manje od 15 dana. Ako nakon nekog vremena voda ostane čista i ne postane ustajala, dolazimo do konačne tačke, a to je ubacivanje par ribica pilota. Njihova svrha je da isprobaju novi akvarijum, i da se na njima vidi da li je sve uredu. Nažalost, može doći do smrti pilot ribica, ali to se dešava samo ukoliko cikliranje nije odrađeno na pravi način, tačnije ako su ribice ubačene prerano. Iako ovi slučajevi nisu tako retki, ukoliko pratimo sva uputstva nemamo o čemu da brinemo. Sve ovo se radi kako bi se osigurala dobra okolina za ribe i biljke.

 

Akvarijum je biljkama ceo svet, one tu jedu, razmnožavaju se, a i odbacuju svoj otpad. Taj otpad se u procesu razlaganja pretvara u amonijak koji je veoma štetan. Naravno, ukoliko je dobar odnos bakterija koje su potrebne za akvarijum, nema potrebe za zabrinutosti. Neki profesionalci takođe preporučuju ubacivanje hrane u prazan akvarijum tokom procesa cikliranja, ali većina se slaže da je to potrebno samo u sljučajevima gde postoji mogućnost da bakterije nemaju dovoljno hrane da se razvijaju samostalno.

 

Ubrzano cikliranje vode?

Takođe, možemo ubrzati proces cikliranja ukoliko imamo u svojoj okolini ljude sa akvarijumima. Oni mogu odvojiti kulturu bakterija iz njhovih akvarijuma. To bi ubrzalo proces jer se bakterije same po sebi sporo razvijaju, i iz tog razloga je i proces spor. Kao što smo već pomenuli, ne postoji jedan način na koji možemo ciklirati vodu, ali ono što je bitno je da nikako ne preskačemo ovaj korak. Naš cilj je da imamo srećne i zdrave ribice, a to možemo postići samo pravom negom i poštovanjem svih mera koje su bitne.

 

Leave a Reply

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »