Kamen za Akvarijum | Priprema i Dezinfekcija

Last Updated on November 27, 2022 by Dalibor

U našem dekorisanju akvarijuma, sasvim je normalno da ubacujemo kamenje. Ne samo da je to jedna od najčešćih dekoracija, već i imitira prirodno stanovništvo riba. Ali, da li svaka vrsta kamenja odgovara našim akvarijumima, ili moramo na to obratiti posebnu pažnju? Nažalost, ne možemo ubacivati svakakvo kamenje koje vidimo, bilo da smo kupili u pet-shop radnji ili našli na ulici, već moramo obratiti pažnju da li je štetno po ribice koje čuvamo ili ne. Kada kupujemo kamenje u pet-shop radnjama ili onim radnjama koje su specijalizovane za ribe i akvaristiku, dovoljno je dobro oprati kamenje, ali preporucuje se i blago kuvanje.

Kamen za Akvarijum | Priprema i Dezinfekcija

 

Kako dezinfikovati kamenje pre unosa u akvarijum?

Kamenje se kuva kako bi se uništile bakterije i sklonila prašina kao i bilo koja vrsta otpada iz šupljina kamena. Ukoliko ne uništimo bakterije na kamenju, moze doći do promene kulture bakterija koje smo dobili cikliranjem. Ukoliko se to desi, može biti smrtno po ribice u akvarijumu.  Nakon dezinfekcije i uništavanja štetnih bakterija možemo nastaviti normalno. Ovo je takođe potrebno ukoliko smo u procesu cikliranja akvarijuma, jer je od ključne važnosti da započnemo sa čistim akvarijumom, zbog gore pomenute sigurnosti ribica. Prethodno je pomenuto kamenje nadjeno u našoj okolini, ali da li je stvarno moguće staviti ga u akvarijum? Naravno da je to jedna od mogućnosti, sve sto je potrebno je dobra priprema i pravi izbor kamenja.

 

Krenimo prvo sa pripremom i dezinfekcijom kamenja pre ubacivanja u akvarijum. Nasli smo kamenje za akvarijum koje nam se svidja i doneli kuci, ukoliko je kamenje prljavo od blata ili zemlje, najpre čistimo taj sloj. I to radimo dok vidno više ne možemo primetiti mrlje ili grumuljice koje su se pre nalazile na kamenu. Jedna od opcija je da ručno operemo kamenje, ali znatno bolje je da koristimo neku četkicu za zube(običnu ili električnu) jer one dublje prodiru u supljine kamenja, i naravno samim tim ciste i prostore do kojih je teže dopreti. Nakon pranja i ribanja kamenja, potrebno je sipati nekoliko kapi sirćeta na kamen. Ovaj postupak se koristi kako bi se indentifikovao krečnjak. Ukoliko kamen počne da peni, možemo biti sigurni da je krečnjak, i taj kamen je bolje izbeći za akvarijum. Krečnjak je vrsta kamena koja menja paremetre vode kao što je tvrdoća. Naravno, za većinu ribica bi to značilo smrt, ali postoje i ribe kojima je potrebna veća tvrdoća vode, ali zbog mera opreza se krečnjak u akvarijumu izbegava.

 

Što se tiče ostalih kamenja koje možemo naći u okolini, ukoliko ne zapene, kreću na sledeću, zadnju fazu dezinfekcije. Ta zadnja faza je kao i kod kupljenih kamenja jednostavno kuvanje. Ovo je posebno bitno za kamenje nađeno u okolini, jer na sebi nosi razne mikrobe i bakterije koje i nakon pranja ostaju na površini, a mogu napraviti problem kasnije. Nakon dobrog kuvanja i hlađenja, naše kamenje je konačno spremno za akvarijum. Naravno, i dalje je potrebno obraćati pažnju na akvarijum prvih nedelju dana, ali to je više kao mera predostrožnosti. Ovu su veoma laki procesi pripremanja kamenja za akvarijum, a znače život za naše akvarijumske ribice.

 

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »