Labidochromis Caeruleus | Žuti Karleus

Last Updated on March 27, 2022 by Dalibor

Dobar predstavnik ove grupe je zuti karleus. Ova mala ribica je veoma popularna u akvaristici. Odlikuje je žuta boja sa crnim šarama na krajevima peraja, leđnih kod oba pola, a grudnih i analnih kod muških predstavnika ovih riba. Žuti ili električno žuti karleus je pogodna ribica za akvarijum i za početnike i za iskusne ljubitelje akvaristike. Stidljivi su, pa je zato preporučljivo čuvanje u akvarijumu sa puno kamenčića i kamenih pećina, kako bi mogli iza njih da se kriju. Kamenčići su takođe bitni jer imitiraju njihovo prirodno stanište.

Labidochromis caeruleus | Zuti Karleus

Ove ribice pripadaju grupi M’buna ciklida, a sve ribice iz ove grupe žive u kamenitom prirodnom staništu. Dimenzije žutog karleusa su veoma male. Narastaju do 10cm, a ženke obično budu manje za trećinu. Oplodnja i razvoj mladih kod ovih riba se odvija u ustima ženke nakon uspešnog parenja. Bitno je obratiti pažnju na ženke tokom ovog procesa. Zbog opstanka mladih u njihovim ustima, ženke odbijaju hranu od dvadeset do trideset dana(ukoliko je ženka neiskusna).

Mogu isto postati i meta muških predstavnika ovih ribica, tako da je veoma bitno zaštititi ih. Žuti karleus može opstati u akvarijumu od 100+l, ali je preporučljiviji akvarijum od 180+l. Takođe, preporučljivo je imati manje mužjaka ove vrste u jednom akvarijumu zbog teritorijalnosti. Voda mora biti tvrđa i alkalna, sa što manje većih promena ekosistema akvarijuma. Žuti karleus je mesožder, a prevashodno se hrani instektima, mada se u akvarijumu adaptiraju ishrani koju im vlasnik pruži.

Tada postaju svaštojedi i mogu se hraniti i biljnim i mesnim proizvodima. Cena ove ribice se kreće oko 1000rsd po ribici.

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »