Paracanthurus Hepatus | Blue Tang – Plavi Tang

Last Updated on November 26, 2022 by Dalibor

Paracanthurus Hepatus je poznata kao riba „Dori“ u filmu „U potrazi za Nemom“. Popularna je riba u morskim akvarijumima, jedini je član roda Paracanthurus. Plavi Tang riba je prepoznatljiva po metalik plavoj prebojenosti tela, sa upečatljivim tamnim šarama. Crna šara počinje u predelu očiju, prostire se unazad ka repu, preko linije leđa, a potom se kružno vraća preko grudnog peraja i ocrtava karakterističnu šaru, nalik paleti slikara. Blue Tang nije preterano agresivan prema drugim stanovnicima akvarijuma, ali može postati buran u zajednici. Mladi se mogu držati zajedno u grupama, ali odrasli će se boriti osim ako im se obezbedi dovoljno skloništa.

Paracanthurus Hepatus | Blue Tang – Plavi Tang

Paracanthurus Hepatus je podjednako i lepa i miroljubiva, pa je jedna od najčešćih i najpopularnijih morskih akvarijumskih riba širom sveta. Aktivna je riba, koja dosta pliva. Stoga joj je za zdrav rast i razvoj neophodno dovoljno prostora za lutanje po akvarijumu. Važno je da im se u ishrani obezbedi dovoljno morske trave i algi. Ovo im jača imuni sistem, smanjuje agresivnost i poboljšava sveukupno zdravlje.

Ova vrsta je sklona oboljevanju lateralne linije (HLLE), eroziji peraja i različitim parazitarnim oboljenjima kože, potrebno ju je dodatno pažljivo pratiti.

Korišćenjem ovog web sajta prihvatate ove uslove korišćenja | Pravila i uslovi korišćenja sajta

Translate »